Avgolemono (Griekse soep met kip en rijst)
Soep is een ideale manier om met je restjes groenten aan de slag te gaan. Maar ook een restje kip en rijst kan een heerlijke maaltijdsoep opleveren.
Avgolemono a.k.a. …
Agolemono betekent uit het Grieks letterlijk vertaald ei-citroen. Maar ook in andere culturen vind je deze fris zure soep terug. In de Arabische keuken heet het tarbiya of beida bi-lemoune. In de Joodse keuken is het dan weer agristada of salsa blanco en de Italianen gaven er de naam brodetto aan.
Het hoeft niet altijd rijst te zijn
Avgolemono wordt traditioneel met rijst gemaakt, maar experimenteer gerust met andere restjes granen en pasta zoals bulgur of orzo. Restjes recepten zijn er om aangepast te worden aan wat je in huis hebt!
(bron beeld: Liliya Kandrashevich – Shutterstock.com)
Avgolemono (Griekse soep met kip en rijst)
Ingrediënten
- 2 EL olijfolie
- 1 tas ajuin fijngehakt
- 5 tassen kippebouillon
- 1 tas water
- 450 gram kip of gewoon het restje kip dat je nog in je ijskast hebt liggen (in stukjes gesneden)
- 3 EL citroensap
- 3 ei(eren)
- zout
- peterselie
- 1/2 tas rijst gekookt / een restje
Instructies
- Warm de olijfolie in een soeppan en fruit de fijngehakte ajuin gedurende 4 à 5 min tot ze gaar en transparant is.
- Voeg de kippenbouillon en het water toe en draai het vuur laag zodat de bouillon zachtjes suddert. Voeg na +/- 5min het restje rijst en de kip toe.
- Laat het geheel gedurende 5 à 8 min sudderen en kruid daarna met een beetje zout indien nodig.
- Kluts de eieren in een kom. Blijf ze goed klutsen terwijl je het citroensap toevoegt. Blijf dit mengsel goed roeren terwijl je een pollepel van de warme bouillon erbij giet. Voeg nog 1 pollepel bouillon toe. De bedoeling hiervan is om het ei-/citroenmengsel te temperen vooraleer je het toevoegt aan de soep.
- Zet het vuur af en roer de soep goed door terwijl je het getemperde ei-/citroenmengsel erbij giet. Garneer met gehakte peterselie en dien onmiddellijk op.
No Comments